10. Bölüme giderek bilgisayar programlarıyla "Puan Sayma" için pratik çalışma yapabilirsiniz.
Bu sitede tanıtılan sistem 5li major stilindedir. Burada anlatılan metodlar Bridge7 dostlarının kulüplerinde kendi dostlarıyla ve Internette bütün dünyadaki Bridge7 dostlarıyla kolaylıkla oynayabilmesini sağlar. 1 SA açışı 15-17 puan gösterir. Zayıf açışlar 6 kağıt ve 5-11 puanıyla yapılır. 2 Trefl açışları kuvvetlidir. Limit yükseltmeler, Stayman, transfer, RKCB, negatif konturlar standart konvansiyonlarımızdır. Rakibin renk açışına konturlar manşa kadar değiştir (T/O) konturudur.
Ileri Briç bölümü Bridge7 üyelerinin briç tekniğini geliştirmek amacıyla daha gelişmiş konuşma ve oyun metotlarını içerir.
Iyi Şanslar Bridge7 dostları..
Arttırmaya katılabilmek için elinizin değerini bilmeniz gerekir. Briçte puanlar elin değerlendirilmesinde kullanılır. Onör, dağılım ve destek puanları olmak üzere üç çeşit puanlama tekniği vardır. Bir el değerlendirilirken ya onör puanları kullanılır, ya da onör puanlarına dağılım veya destek puanlarından biri eklenir.
Sanzatu (Kozsuz) kontratlar için sadece onör puanları toplanarak bir elin degeri belirlenir.
Renk kontratları için sadece onör puanları ve dağılım puanları toplanarak bir elin degeri belirlenir.
Ortağın rengi destelenirken onör puanları ve destek puanları toplanarak bir elin degeri belirlenir. Koz fiti yakalayan ortak destek puanlarını kullanır.
1.2.1 Onör Puanları
Dağılım Puanlarının sayımı için çeşitli metodlar ileri sürülmüştür. Bu sitede aşağıda anlatılan iki metod kullanılacaktır:
Uzunluk puanları da denilir. Her türlü renk kontratı için bir elin değerini hesaplamak için, dağılım puanlarını onör puanlarına eklenir. Bir konuşmayı her hangi bir renkle açtığınızda, ya da yeni bir renkle cevap verdiğinizde elinizin değerini dağılım puanlarıyla hesaplayınız. Dağılım puanları kısaca D simgesiyle gösterilir.
1.2.1.1 Uzun-Renk Puanı Uzunluk Puanları da denilir. Ortağın rengini destekleme durumu dışında her türlü konuşmada elinizin değerini uzun-renk puanlarını onör puanlarınıza ekleyerek bulunuz.
1.2.2.2 Destek Puanları (Dummy Points)
Kısalık puanları da denilir. Her hangi bir renk kontratı için ortak desteklenecekse, bir elin değeri kısa-renk puanlarını onör puanlarına eklemek suretiyle bulunur. Ortağın renginde desteğimiz varsa destek puanlarını hesaplarız..
Yukarıdaki elin, 8 OP + 1 uzun renk (trefl) puanı = 9 toplam puanı vardır. Ama ortağı 1 pik derse, ortağın rengini 4 kağıtla desteklediği için elini yeniden değerlendirmelidir. Yeniden değerlendirmede, 8 OP + 3 kısa renk (karo) puanı = 11 toplam puan eder.
Dengeli ellerle yapılan Sanzatu (Kozsuz oyun) konuşmarında sadece onör puanlarınızla elinizi değerlendirin.
1.2.3 Toplam Puan Bir elin değerlendirilmesinde kullanmak üzere onör (O) ve dağılım (D) puanlarının toplanmasıyla elde edilen puana toplam (T) puan denilir.
TOPLAM PUAN = ONÖR PUANI + DAĞILIM PUANI ............. (1.1)
Herhangi bir renkle oyunu açarken veya daha sonraki konuşmalarınız için elinizin değerini (1.1) nolu bağıntıyla bulunuz.
Size dağıtılan bir elin puanlarını hesaplamak suretiyle pratik yapmak istiyorsanız 9. bölüme gidiniz..
Eğer ortağınızın rengini destekleme konuşması yapma durumundaysanız, elinizdeki şikan veya singltonlar da değer kazanacağından, elinizi -yeniden- değerlendirirken destek puanlarınızı kullanmanız gerekir. Yani, koz fiti (en az 3-kağıtlı) yakalmışsanız, ve ortağınıza cevap verme durumundaysanız elinizi şu bağıntıyla değerlendirin:
TOPLAM PUAN = ONÖR PUANI + KISA RENK PUANI ............. (1.2)
Hiç bir koşulda dağılım ve destek puanlarını birlikte onör puanlarınıza ekleyerek elinizi değerlendirmeyin...
ÖRNEKLER (Kutuları tıklayınız.):
1 seviyesinde bir kontrat -örneğin 1NT kontratı- en az 7 löve alınmasını gerektirir.
2 seviyesinde bir kontrat -örneğin 2 kontratı- en az 8 löve alınmasını gerektirir.
3 seviyesinde bir kontrat -örneğin 3NT kontratı- en az 9 löve alınmasını gerektirir.
4 seviyesinde bir kontrat -örneğin 4 kontratı- en az 10 löve alınmasını gerektirir.
5 seviyesinde bir kontrat -örneğin 5 kontratı- en az 11 löve alınmasını gerektirir.
6 seviyesinde (şilem) bir kontrat -örneğin 6 kontratı- en az 12 löve alınmasını gerektirir.
7 seviyesinde (granşilem) bir kontrat -örneğin 7 kontratı- 13 löve (bütün löveler) alınmasını gerektirir.
1) Yazmada kolaylık olması için 10'lu T harfiyle de gösterilebilir. 2) Bu site Ingilizce olarak da hazırlanacaktır. Bu nedenle, Ingilizce simge kullanılması tercih edilmiştir. 2) Küçük kağıtlar da küçük x harfiyle (x) belirtilirler. Konuşmaları tarif ederken kullanılan (x) kontr, eli tarif ederken kullanılan (x) ise küçük kağıdı belirtir.
Briçte oynanan eller sonucunda kazanılan veya kaybedilen sayılar (skor) oynanan briç tipine bağlıdır: Genellikle üç tip briç oynanmaktadır:
1- Rober briç= Iki manş (en az 100 sayılık oyun) yapan tarafın kazanadığı bir briç tipidir. Genellikle kumar amacıyla rober briç oynanır. 2- Şikago brici = 4-el brici'de denilir. Dört el oynandıktan sonra en fazla puan alan oyuncunun kazandığı bir briç tipidir. Genellikle dostlar arasında Şikago brici oynanır. 3- Ikili briç = Aynı elin iki veya daha fazla masada dağıtılarak oynandığı, en büyük sayıyı yapan eşlerin kazandığı bir briç tipidir. Genellikle turnuvalarda ikili briç oynanır. Her üç tip briçte kontrat sonucu kazanılan veya kaybedilen sayılar aynı olup, ikramiyeler önemli ölçüde değişmektedir.
Kazanılan veya kaybedilen sayılar Rober briçte olduğu gibi hesaplanır. Çizelge1, Çizelge2, Çizelge3 ve Çizelge4 Ikili briç için de geçerlidir. Ancak, ikramiyeler yani Çizelge5 farklıdır:
Çizelge 1: Löve Sayıları Kontratın biçimine göre her löve için kazanılan sayılardır.
Çizelge 2: Fazla Löve Ikramiyeleri Fazladan yapılan her löve için kazanılan ikramiyelerdir. Örneğin iki kör deyip, dört kör yapmışsanız iki fazlanız var demektir.
Çizelge 3: Batış Löve Cezaları Eksik yapılan her löve için kaybedilen sayılardır. Örneğin dört kör deyip, iki kör yapmışsanız iki eksiğiniz var demektir.
** 3 batardan sonraki her batar için ceza sayısı 300 olur.
Çizelge 4: Şilem Ikramiyeleri Şilem veya Granşilem kontratları yapıldığında kazanılan sayılardır.
Çizelge 5: Diğer Ikramiyeler
Ikili Briçte Ikramiyeler
Ikili briçte ikramiyelerle ilgili bir bilgisayar programını 10. Bölümde (10.Software) bulabilirsiniz.
1.6.4 Programlama Dili Bugün en çok kabul gören Briç dili PBN'dir. PBN (Portable Bridge Notation) diliyle yazılmış briç ellerini birçok briç programı ve el dağıtıcı okuyabilir. Büyük turnuvalarda dağıtılıp, oynanmış eller PBN uzantılı dosyalara yazılırsa, usta briççilerin oyunlarını bu turnuvalara katılmadan da, PBN uyumlu programlarla izlemeniz mümkündür.
Bu sitedeki programlar Java Script le yazılmıştır. 10. Bölümdeki Dealer-El Dağıtıcı .pbn uzantılı çıktı verebilir. Yüklenebilir programlar Visual BAsic ile yazılmıştır.
Bilgisayarda Her oyuncu dört ana yönle adlandırılır: Kuzey, Güney, Doğu ve Batı. Bilgisayardaki Briç programlarında genellikle "Güney" deklerandır (oyunu oynayan kişi).
8 7 6 5 2 4 3 2 A K 5 7 6 --